top of page

terug naar

archief

publicaties

boek groote veld (11-4-2011)

Broedvogels in en rond Het Groote Veld  

Natuurbeheerders hebben behoefte aan kennis over natuur

en het milieu om het beheer te kunnen evalueren.

In de omgeving van Lochem en Vorden had Natuurmonumenten behoefte aan nieuwe inzichten over de vogelstand.

 

Drie fanatieke vogeltellers uit de omgeving waren van plan om de broedvogels van het gebied van Het Groote Veld en de aangrenzende landgoederen te karteren.

Hierbij zijn alle bezittingen van Natuurmonumenten maar ook alle aanliggende gebieden op broedvogels onderzocht.

 

Over eerdere vogeltellingen is vaak kort en meestal alleen intern gerapporteerd.

Deze uitgave is het resultaat van het plan van de auteurs om de belangrijkste vogelwaarden van Het Groote Veld en omgeving te beschrijven.

Naast aantallen en verspreiding van broedvogels zijn de veranderingen vanaf de jaren tachtig op een rij gezet en is aangegeven welke vogelsoorten en welke gebieden om specifieke aandacht vragen.

 

Ook is met een kritisch oog gekeken naar de effecten van beheer, landbouw en ander gebruik door mensen op dit belangrijke bosgebied.

Het werk geeft een uitgebreid beeld van het heden en het verleden van de omgeving van Het Groote Veld en is rijk geïllustreerd met foto's die door lokale natuurfotografen in het gebied gemaakt zijn.​

 

De prijs van dit fraai vormgegeven boek is slechts € 22.50 en het boek is verkrijgbaar bij de vogelwerkgroep (via contact), bij de boekhandels in Lochem, Vorden en Warnsveld en in de winkels van Natuurmonumenten.

Broedvogels in en rond Het Groote Veld, Stef van Rijn, Hans van Hoorn en Henk Jan Hof, 

2011. Vogelwerkgroep Noordwest-Achterhoek, ISBN/EAN 978-90-816845-1-4. Foto's, kaarten en tabellen, 191 pagina's. Naast aantallen en verspreiding van broedvogels zijn de veranderingen vanaf de jaren tachtig op een rij gezet. Met historische gegevens en informatie over deelgebieden.

Vogelwerkgroep Noordwest-Achterhoek

bottom of page