top of page

Een memorabele dag . . . .

In het begin van dit weekend werd bekend dat in Noord-Frankrijk bij het Lac du Der Chantecoq globaal 90000 kraanvogels aanwezig waren. De kraanvogels wachtten daar vermoedelijk tot het koude gebied in onze streken was verdreven.

Zaterdag, 3 maart leek het warmer te worden en de berichten begonnen binnen te komen over vertrekkende groepen kraanvogels. Zaterdagavond tot ongeveer 22.00 uur trokken er al groepen door, van de Duitse grens tot Gorinchem. Normaal trekken ze niet zo westelijk, maar de oostenwind was hiervan vermoedelijk de reden.

Vandaag, zondag, 4 maart, waren veel leden van onze vogelwerkgroep buiten en vanochtend vroeg werd de eerste groep kraanvogels boven de Gorsselse hei gezien. Tegen de middag werd er ook een rode wouw gezien en 25 kranen. Om 15.30 uur boven het gebied van Almen tot aan Lochem werd een onvolwassen zeearend overvliegend gezien. Daarna nog 2 rode wouwen in een boom. Tegen de avond kwamen er grote groepen kraanvogels over Almen (totaal 420) en Lochem (totaal 500). Uit België en Limburg kwamen berichten over gigantische trek van kraanvogels. Dit zal dus de komende dagen nog wel aanhouden.

Naast de genoemde vogelsoorten werden er veel trek gezien  van kieviten, wulpen, kwikstaarten.

Foto Bert Verboog

Foto Jitty Hakkert

Foto Bert Verboog

Vogelwerkgroep Noordwest-Achterhoek

bottom of page